Binnen de bedrijfswereld is er onvoldoende besef welke negatieve gevolgen SF6-gas heeft op het klimaat, zoals de opwarming van de aarde. Dat zegt Rob de Jongh, marketeer bij Schneider Electric, een wereldleider op het gebied van energiebeheerssystemen en automatisering. SF6-gas wordt veel gebruikt voor elektrische schakelinstallaties bij onder meer bedrijfspanden, ziekenhuizen en in transformatorhuisjes en -ruimtes.

SF6-gas of zwavelhexafluoride wordt al ruim 50 jaar op grote schaal succesvol gebruikt als isolatie en stroomonderbrekend medium in schakelinstallaties voor hoog- en middenspanning. Schakelinstallaties voor de stroomvoorziening met SF6-gas vind je vooral in grotere bedrijfspanden, winkelcentra, ziekenhuizen, datacentres en transformatorhuisjes en energiebedrijven waar natuurlijk veel stroom wordt gebruikt.

Krachtig broeikasgas

SF6 is een broeikasgas dat een zeer negatieve impact heeft op het klimaat en daarmee ook op het milieu en de mens, nu en in de toekomst. “SF6-gas is niet giftig voor de mens maar heeft vooral een negatieve impact op het milieu”, zegt De Jongh. “SF6 heeft een aardopwarmingsvermogen dat ruim 25.000 maal groter is dan dat van CO2. SF6 zorgt voor meer global warming dan C02.” “Ruim 1 procent van de broeikasgassen die wordt uitgestoten, is afkomstig van F-gassen, waaronder SF6.”

De Jongh roept bedrijfsleiders op om resoluut te kiezen voor SF6-vrije alternatieven, zoals lucht, die veel milieuvriendelijker zijn.

Milieueffect

Elke zogenaamde schakelaar, onderdeel van de schakelinstallatie, bevat gemiddeld 1 kg SF6-gas. 1 kg SF6-gas is hetzelfde als ruim 25.000 kg CO2. “Als 1 kg SF6-gas per ongeluk in de atmosfeer terecht zou komen, heeft dat hetzelfde potentiële milieueffect als wanneer een auto zo’n 200.000 kilometer zou rijden qua uitstoot. Gelukkig is de kans op lekkages wel klein.

Het bewustzijn dat SF6-gas een negatieve impact op het klimaat heeft is met de jaren wel gegroeid”, merkt De Jongh. “Toch merk ik dat niet alle beslissers zoals ceo’s, technici en projectontwikkelaars, op de hoogte zijn. Niet van de negatieve gevolgen voor het klimaat, van alternatieven voor SF6 en ook niet van de kostenbesparing – en dus winst – in de toekomst. Denk daarbij onder meer aan het effect van een CO2-taks.”

Global warming

Schneider Electric roept bedrijven op om voor SF6-gas vrije schakelinstallatie te kiezen, in het belang van milieu en klimaat. “Door SF6-vrij te worden doe je aan decarbonisatie, word je bedrijf milieuvriendelijker en verminder je je footprint. Daarmee draag je bij aan het koolstofarm maken van de energievoorziening in Nederland en lopen we straks voorop. Zo zullen wij er allemaal in slagen om sneller alle klimaatdoelstellingen van onder meer de Verenigde Naties (VN) te halen.”

Pure lucht als alternatief

Volgens Rob de Jongh bestaan er heel wat groene alternatieven voor SF6-gassen die baanbrekend zijn. Schneider Electric heeft bijvoorbeeld het meest veilige en duurzame alternatief ontwikkeld op basis van zuivere en droge lucht. “Het green premium product is volledig vrij van giftige stoffen en werkt bovendien even goed als SF6-gas.”

De beproefde en vertrouwde technologie op basis van lucht is volgens De Jongh veilig, duurzaam en toekomstbestendig. “In geval van een lek is er geen schade voor mens of milieu. De installatie vereist geen strenge voorschriften voor de verwijdering van apparatuur om mensen te beschermen, zoals dat bij SF6-gassen wél het geval is. Er is een grotere acceptatie om de techniek met lucht te gebruiken.” “Uiteraard moet werken in een transformatorhuis of -ruimte altijd veilig.”

Langere levensduur  

De wijze van bediening van schakelinstallaties op lucht is hetzelfde als bij SF6-gas houdende installaties. De schakelinstallatie heeft ook een langere levensduur dan die met SF6-gas. “Je kan er zeker 40 jaar mee doen”, zegt de Jongh. “Dat is ruim 10 jaar langer dan met een SF6-schakelinstallatie.”

De schakelinstallatie op lucht heeft ook voordelen voor de recycling, bij einde levensduur. “De zuivere lucht hoeft – in tegenstelling tot SF6-gas – niet gerecycled te worden, wat voor een besparing zorgt. We gebruiken metaal wat het recyclingproces vergemakkelijkt en goedkoper maakt. Bij SF6-schakelinstallaties is het milieuvriendelijk afvoeren en recycling duur om te realiseren volgens de EU regelgeving.”

Strenge regelgeving

Schneider Electric kreeg ondertussen wel al wat vragen van bedrijven uit diverse industrieën om SF6-schakelinstallaties te vervangen door groene alternatieven, zoals pure lucht. Er staat op dat vlak ook nieuwe wetgeving in de stijgers. “De Europese commissie heeft een voorstel klaar om SF6-gassen in nieuwe elektrische installaties voor distributie tegen 2026 te verbieden”, zegt De Jongh. “Het verbod zou niet gelden voor bestaande SF6-installaties.”

In 2014 werd SF6 in de Europese Unie al verboden voor de meeste toepassingen, behalve in de elektrische industrie, omdat er op dat moment geen alternatief was voor SF6. Dat zou in de toekomst dus kunnen veranderen. In Europa is het gebruik van SF6 al onderworpen aan strenge regelgevingsprocedures, onder meer voor het gebruik, behandeling, ontmanteling, monitoring en bijhouden van inventarislijsten. Bedrijven die een SF6-vrije schakelinstallatie willen installeren, kunnen bij Schneider Electric terecht voor advies hoe ze dat best kunnen doen. “Als bedrijven nu al kiezen voor het beste alternatief van pure lucht, gaat SF6 gas straks het gestopte verbruik van gloeilampen en CFK’s in spuitbussen snel achterna en redden we naast de ozonlaag ook ons klimaat.”

Meer over SF6

Meer weten over SF6-gas, over SF6-vrije technologie en SF6-vrije oplossingen? Kijk dan op deze pagina van Schneider Electric.